Després de patir un ictus, la sexualitat també es pot veure afectada. Hi ha canvis a nivell físic i cognitiu que poden modificar les relacions íntimes. La sexòloga Karolina Leal, voluntària de l’Associació Superar l´Ictus Barcelona, ens parla de com recuperar l’autoestima i les relacions sexoafectives després de patir aquesta emergència mèdica.
Quina és la barrera principal a l’hora de tenir sexe després d’un ictus?
La principal la barrera la trobem al nostre cap i és el que hem de treballar. Moltes de les pors solen sorgir per la disminució de les habilitats motrius i la modificació de la imatge pròpia. En algunes ocasions, canvia el que pots fer durant el sexe, però és important enfocar-se en allò que sí que es pot fer i explorar aquestes àrees amb tu mateix o amb la teva parella. Recordeu que l’ictus no canvia qui ets, tampoc el que desitges.
Algun consell per guanyar confiança?
L’autoestimulació o masturbació és una tècnica que ajuda a conèixer-te i explorar les zones erògenes. Després d’un ictus, aquestes zones poden canviar i és un nou descobriment.
Les preocupacions són diferents segons el gènere?
A les persones amb penis, se’ls pot veure afectada l’erecció. De vegades, per una por infundada de tornar a tenir un episodi durant l’activitat sexual. Encara que la por és natural i incontrolable, no hi ha evidències científiques que durant el sexe sigui més probable tenir-ne.
En les persones amb vulva, hi ha problemes com la lubricació, la manca de desig sexual i la incontinència. Alguns d’aquests poden millorar amb ajuda d’entrenament de terra pèlvic o fisioteràpia de sòl pèlvic.
Quins beneficis té el sexe?
El sexe ens manté amb salut físicament i emocionalment. Està comprovat que les relacions sexuals sanes i freqüents milloren el sistema immunològic, regulen la pressió arterial i poden reduir el risc d’infart de miocardi fins a un 50 %.
Què cal fer quan no funciona?
L’assessorament sexològic és molt important, ja que hi ha infinites maneres d’estar connectats amb nosaltres mateixos i amb la parella a més del sexe, i un acompanyament adequat ajuda a explorar aquestes altres àrees.
Jo sempre recomano ser conscient del moment i estar present durant el sexe, no només de forma física, també mentalment. Això ens fa participar en la connexió, el plaer i les sensacions que s’experimenten. Pot semblar una mica obvi, però moltes vegades els pensaments que arriben al cervell durant el sexe poden afectar, per la qual cosa el sexe present és una manera de disminuir els símptomes i les afeccions després de l’ictus.
Tracta de buscar el teu moment per estar present, aclarir la ment i només sentir. El sexe implica moltes parts del cos, no només els genitals. Les mostres d’afecte i el contacte físic hi són. Experimenta i descobreix què t’excita ara.
Font: Fundació Ictus