Què és un ictus?

Un ictus és l’alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. La interrupció del flux sanguini pot ser pel taponament –la majoria dels casos– o el trencament d’una artèria cerebral.

*El temps de resposta és molt important.

Es tracta d’una malaltia aguda que afecta al cervell i pot comprometre una o més funcions cognitives, motores i sensitives, entre d’altres.

Estadístiques

A Catalunya

  • Més de 13.000 ingressos hospitalaris l’any.

  • 1 ictus cada 40 minuts.

  • La Primera causa de mort en les dones i la Segona en els homes.

  • És la Segona causa de mortalitat al món.

Al món

  • Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida.

  • Cada any es produeixen 13,7 milions d’ictus.

  • És la Segona causa de mortalitat al món.

Els tipus d’ictus 

Hemorràgic

L’ictus hemorràgic –també anomenat vessament cerebral– es produeix pel trencament d’una artèria o d’una malformació del cervell. En funció de la localització del vessament, hi ha dos tipus d’ictus hemorràgic.

  • El primer, l’ictus hemorràgic cerebral, afecta a regions profundes del cervell.
  • En l’altre, anomenat ictus hemorràgic subaracnoïdal, gran part del sagnat es localitza a la part més superficial.

Isquèmic

L’ictus isquèmic es deu a una obstrucció sobtada del flux sanguini al cervell. Si les lesions que provoca són transitòries es tracta d’un ictus isquèmic transitori. Si, en canvi, els perjudicis són irreversibles i permanents és un infart cerebral.

Tinc un ictus!! 

Un ictus és una emergència mèdica. Per això, el temps de resposta és tan important. Quan abans detectem que una persona pateix la malaltia, millor.

Principals símptomes que us poden ajudar a identificar-la de forma ràpida. Els tractaments depenen, en gran mesura, del temps de resposta.

La Prevenció 

Hi ha diferents factors de risc que lesionen els vasos sanguinis i predisposen la persona a desenvolupar una malaltia vascular, com l’ictus.

Què fer després d’un ictus?

ABRIC és un programa de la Fundació Ictus d’assessorament gratuït per a les persones que han patit un ictus i que necessiten a algú que els guiï en el procés de recuperació. També va dirigit als seus familiars, cuidadors i amics. ABRIC compta amb el suport de les associacions de pacients de Catalunya.

Veure document: Tu i ictus
Veure document: Demana Ajuda

Altres associacions de pacients d’ictus de Catalunya